Bli med i andelsgården vår

Som andelshaver får du en pose grønnsaker en gang i uka på et plukk-opp punkt, du deltar på dugnader og blir en del av et fellesskap! Samtidig støtter du opp lokal og bærekraftig matproduksjon.

Bli andelshaver i 2025!

Ved å bli andelshaver kan du være med å påvirke hva som skal dyrkes, og du får mulighet til å lære om dyrking med regenerative prinsipper. Du blir med i vårt fellesskap av fantastiske folk. Og så er det ikke minst et veldig fint sted å ta med barna på utflukt.

Vi tar nå i mot interesserte andelshavere for sesongen 2025.


Andeler

Vi har to ulike varianter av andeler. Posene leveres en gang i uka fra slutten av juni til begynnelsen av oktober på et valgt plukk-opp punkt.

I sesongen 2025 har vi totalt 40 andeler.

Stor andel

5000kr

Stor andel passer fint til en vanlig familie eller voksne som spiser en del grønnsaker.

Innebærer 6 timer dugnad.

Liten andel

3500kr

Liten andel vil inneholde de samme typen grønnsakene som i stor andel, bare i mindre mengde.

Innebærer 6 timer dugnad.

Dugnadsfri

+ 600kr

Det er også mulighet for å kjøpe seg fri fra dugnader.

Hvordan fungerer det?

Å være med i andelslandbruk gir deg tilgang på ukentlig ferske grønnsaker gjennom sesongen, men også så mye mer.

En del av avlingen

Som andelshaver betaler du en medlemsandel i begynnelsen av året og får dermed tilgang på en del av avlingen gjennom sesongen. Vi på Haugneset har hovedansvaret for å planlegge og dyrke fram en god avling med variasjon og passende mengde grønnsaker per andel. Vi tar utgangspunkt i det andelshaverne ønsker å spise, og har kartlagt dette gjennom en undersøkelse. I tillegg gjør vi noen vurderinger på hvilke sorter som er hensiktsmessige å dyrke etter vår kunnskap og vårt klima.

Dyrkingssesongen varer typisk fra april til oktober. Utleveringer vil derfor skje fra og med slutten av juni til begynnelsen av oktober.

Fellesskap og dugnad

Gjennom andelsgården blir du kjent med andre som også er interessert i sunn og god mat, og som bryr seg om hvordan den blir produsert. Det er hyggelig, spennende og sosialt å være med i et andelslandbruk og hos oss er det perfekte omgivelser for både store og små. Hva med et bad mellom slagene i åkeren når sola skinner, eller litt varm suppe på låven mens regnet vanner avlingen?

Noe av det fine med andelslandbruk er at medlemmene bidrar i produksjonen av sin egen mat, men uten å bære ansvaret. Alle andeler må stille opp på minimum 6 timer dugnad gjennom sesongen.

Vi vil også arrangere Midtsommerfest, Høsttakkefester og andre hyggelige tilstelninger på gården.

 

Plukk-opp punkt

Vi på Haugneset gjør høsting, vasking, pakking og frakt for deg. Alt du trenger å gjøre er å plukke posen opp på avtalt sted. Vi har for tiden flest andelshavere i Molde, men når det er aktuelt finner vi gjerne også andre hentesteder.

En gang i uka er ukens pose klar for høsting. Informasjon legges ut i en felles Facebook-gruppe for andelshaverne. Vi har utleveringer fra ca slutten av juni og til begynnelsen av oktober. Vi tar utgangspunkt i at det er totalt 12 utleveringer.

 Om man vil være med på vårt arbeid på leveringsdagen er dette velkomment og vil telle som dugnadstimer.


 

Dette dyrker vi i sesongen 2024

Vi dyrker det meste som passer i norsk klima. Stangbønner, sukkererter, ulike sorter løk, poteter, knutekål, reddiker, grønnkål, flere ulike salatsorter, gulrot, urter og blomster, gresskar og squash, beter og neper og kanskje en og annen mer eksotisk sak i tillegg. Alt dyrkes sprøytefritt og uten kunstgjødsel.

 
 

Hvorfor andelsgård?

Selvforsyning, matsikkerhet og karbonfotavtrykk. 

Vi på Haugneset mener at jo flere som er involvert i sin egen matproduksjon lokalt, jo bedre utgangspunkt har vi som individer, som nasjon og som en del av den planeten vi bor på. 

Bra for jorda, bra for folk og bra for bonden

For oss gir det mening å spille på lag med naturen. Derfor dyrker vi pløyefritt og etter agro-økologiske prinsipper uten sprøytemidler og kunstgjødesel. Livet i jorda som soppmycelium, insekter og mikroorganismer er viktige å bygge opp og spille på lag med. Slik blir det mindre luking og mer nyting på våre dugnader. Og vi garanterer smakfulle og sunne grønnsaker.

Dugnader gir dessuten litt kroppsbevegelse, en masse frisk luft og godt med lys, som igjen bidrar til en sunn apetitt og god, dyp søvn. Og ikke minst, hyggelige møter i og rundt åkeren. Refleksjoner og latterkuler forekommer også hyppig.

Vår nasjonale og globale matproduksjon blir mer og mer industrialisert og fjernet fra oss forbrukere. For mange gir det derfor mening å se hvor maten kommer fra. Gjennom et andelslandbruk kan du kjøpe rene råvarer som du selv har bidratt til å dyrke.

Sist, men ikke minst er andelslandbruk en måte å dele risiko med bonden. Mange bønder sliter økonomisk i dag – maten i butikken skal helst være så billig som mulig, og i tillegg ønsker dagligvarekjedene og andre aktører en stor del av overskuddet. Klimaendringer og andre faktorer bidrar til usikkerhet – hva om avlingen feiler? Da må bonden ta nesten hele risikoen og kan tape mye inntekt. I andelslandbruk deler forbrukeren denne risikoen med bonden, samtidig som at bonden får rettferdig betalt.

Lær mer om andelslandbruk

Vi er med i Økologisk Norge sitt nettverk for andelslandbruk. Les mer om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no.

Ta kontakt!

Har du spørsmål? Eller lurer du på om andelslandbruk er noe for deg?